Levandulový sirup je naše klasika. Dá se s ním skvěle experimentovat a parádně poslouží třeba pro výrobu domácích limonád a koktejlů. Ale co teď v zimě, když je nálada spíš na něco na zahřátí?
Levandulový sirup jde skvěle použít i na horkou variantu nápojů. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept inspirovaný anglickým "hot apple cider". Nápoj zahřeje tělo a levandule duši.
Budete potřebovat:
1 l jablečného moštu (nebo džusu)
pomeranč
citron (nebo citronovou kůru)
koření (podle toho, co máte doma, postačí třeba celá skočice, badyán a hřebíček)
Do rendlíku nalijeme jablečný mošt. Doporučujeme mošt naředit aspoň jedním hrníčkem obyčejné vody (jinak je nápoj hooodně sladký). Přidáme nakrájenou půlku pomeranče, citron nebo citronovou kůru, zhruba 60 ml levandulového sirupu (4 polívkové lžíce) a koření. Vše na nízkém ohni prohřejeme 5-10 minut (jablečný mošt by neměl vařit). Pak už můžete podávat, ideálně bez koření. :) PS: pro opravdové zahřátí jde podávat i s rumem.
Kromě horkých variací nápojů (perfektně doplňuje třeba i heřmánkový čaj s medem) jde levandulový sirup použít i při pečení. Skvělý je do bábovky, dortů, palačinek nebo třeba do muffinů a sušenek. Tak veselé pečení a kuchtění. Mějte hezký (levandulový) den.